No waste

No waste – så utnyttjar du frön maximalt

Efter att ha mixat, häll vätskan i en bunke genom en nötmjölkspåse (finns att köpa på Ica till exempel) eller sila genom en handduk. Krama ur så mycket vätska som möjligt.

Ett bra sätt att utnyttja alla ingredienser till max är att göra frö/nötmjölk och sedan använda upp pulpan (massan som blir över) efter att du mixat.

nötmjölk frömjölk vegan glutenfri
Börja med att blötlägga 1 dl vita sesamfrön och 1 dl sesamfrön över natten i kylskåp.
vegan glutenfri sesamfrön nötmjölk frömjölk
Häll av vattnet och skölj i durkslag.
vegan glutenfri sesamfrön nötmjölk frömjölk
Mixa med 1 liter vatten.
vegan glutenfri sesamfrön nötmjölk frömjölk
Efter att ha mixat, häll vätskan i en bunke genom en nötmjölkspåse (finns att köpa på Ica till exempel) eller sila genom en handduk. Krama ur så mycket vätska som möjligt.
vegan glutenfri sesamfrön nötmjölk frömjölk
Så här ser pulpan ut som blir kvar.

Häll tillbaka den silade vätskan i mixern tillsammans med 1 dadel och 1 nypa salt. Mixa tills det blir slätt och sedan är frömjölken klar. Förvara i flaskor i kylskåp och drick upp inom några dagar.

Pulpan som blir kvar kan du antingen sprida ut på ett bakplåtspapper och låta torka i rumstemperatur eller på låg värme i ugnen. I det här receptet använder vi upp den på en gång och då behöver du:

  • 0,5 dl sesamfrön
  • 0,5 dl solrosfrön
  • 1 dl pumpafrön
  • 0,5 dl linfrön
  • 0,5 dl chiafrön
  • 1 dl havregryn
  • 1 tsk salt
  • 1 msk kokosolja
  • 1 msk valfritt glutenfritt mjöl
  • 1 tsk torkad rosmarin
  • 2 dl kokande vatten
  • 1 msk fiberhusk

Blanda alla torra ingredienser i en bunke, inklusive pulpan. Häll det kokande vattnet och kokosoljan i bunken och blanda ordentligt. Baka sedan ut degen mellan två bakplåtspapper och ställ in i ugnen på 150 grader i ca 40 minuter.

fröknäcke vegan glutenfritt
4

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Translate »