Maträtter

Glutenfria bao buns

Jag har länge tyckt att bao buns ser så goda ut, men aldrig fått tillfälle att smaka på dem. Så för ett tag sen tänkte jag att det var dags att testa att göra egna! Det ska dock tilläggas att jag fortfarande inte smakat på ”riktiga” bao buns och därför inte vet hur det ”ska” smaka. Dessutom har jag inga fancy tillbehör som bakmaskin, ångugn eller en bambukorg så jag körde med durkslag till ångandet. Funkade bra det med men jag misstänker att det tar ganska mycket längre tid.

Innan du börjar:

Läs receptet noggrant! Jag är själv hopplös på att följa recept och gör ofta fel även när jag följer mina egna. Och sist men inte minst – ta god tid på dig. För mig tog det drygt tre timmar från det att jag började tills dess att de var färdiga, så det är ingen idé att försöka slänga ihop dem lite snabbt när man är hungrig.

Recept för 10 st:

 • 5 dl glutenfritt mjöl (jag använde Lailas mjölmix av märket Kockens)
 • 2 tsk torrjäst
 • 2 msk socker
 • 0,5 tsk bakpulver 
 • 0,5 tsk bikarbonat 
 • 2 dl fingervarmt vatten
 • 2 msk rapsolja + mer till pensling
 • 1 tsk salt

Tillbehör:

 • Vegansk majonnäs
 • Oumph (Jag använde Sticky Smokehouse)
 • Picklad rödlök och gurka
 • Koriander

Koriander

 1. Vispa ihop torrjäst, socker och vatten i en bunke. Låt stå i minst fem minuter.
 2. Tillsätt bakpulver, bikarbonat, rapsolja, salt och mjöl och blanda ordentligt. Jag använde en sked och rörde runt i ca fem minuter. Om degen är för hård, tillsätt mer vatten med en matsked i taget så den inte blir för lös istället.
 3. Låt jäsa under bakduk i 45 minuter på ett varmt ställe, jag ställde den ovanför kylskåpet och det funkade bra.
 4. Under tiden, förbered tillbehören.
 5. När degen har jäst färdigt och ser fluffig ut, tryck ut den på ett bakplåtspapper. Lägg ett annat bakplåtspapper över och kavla ut degen tills den är drygt en centimeter tjock.
 6. Använd ett glas för att trycka ut runda bitar. Tryck ner glaset i degen och skär loss med en smörkniv för bästa resultat. Om degen fastnar i glaset, tryck försiktigt med kniven vid kanten på degen så släpper den.
 7. Pensla degbiten med olja innan du vänder på den och lägger den på bakplåtspappret.
 8. När alla bitarna är utskurna, vik dem försiktigt dubbelt så de blir halvmåne-formade.
 9. Täck över med plast och låt jäsa i 30 min till.
 10. Koka upp vatten i en liten kastrull, placera en bit i taget i durkslag (av rostfritt stål) och sätt lock över, låt ånga i ca 5 min. Använd sedan en sked för att försiktigt plocka upp den, den kan fastna lite i botten av durkslaget.
 11. Lägg i tillbehören och ät! För mig blev det några över och det funkade bra att förvara dem i kylskåpet över natten och ta dem dagen därpå.

For those of you who wants this recipe in English: Since I used a gluten free flour mix from a Swedish brand I’m not sure what to recommend for a similar result. However, here is another recipe for gluten free bao buns that looks quite similar: https://www.greatbritishchefs.com/recipes/gluten-free-steamed-buns-recipe

157

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply