Smoothies och shots

Grön smoothie med fänkål

Jag är den första att erkänna att det är svårt att få i sig alla 500 gram grönsaker som vi behöver få i oss varje dag. Dessutom är det minst 500 gram som gäller = ännu svårare. Därför är det så himla mycket enklare att göra en grön smoothie istället. Att dricka det där halva kilot grönsaker är inte på långa vägar lika jobbigt. Oftast gör jag en smoothie med grönkål som bas och något sött till, vanligtvis banan. Eftersom jag är allergisk mot mogna bananer köper jag alltid gröna och fryser in. Det är ju i och för sig bara en fördel eftersom gröna bananer innehåller mer fibrer.

Jag dock skippat banan denna gång och använt äpple istället. Jag är förvisso allergisk mot det också, men allt går att lösa! (Se recept-delen).

Den här gröna smoothien blev dessutom ovanligt slät och lite som juice i konsistensen. Just nu är det dessutom säsong för svensk fänkål (mellan juni – september) så då gäller det att passa på! Testa detta:

Recept:

  • 1 dl bovete (blötlagt över natten)
  • Ca 3 cm ingefära
  • 3 stora blad grönkål
  • 1 äpple*
  • 1/2 liten fänkål (mindre om den är stor)
  • Saften från en halv lime eller citron
  • 1 liter vatten

Gör såhär:

  1. Blötlägg bovetet kvällen innan i tillräckligt mycket vatten för att det ska täcka allt bovete. Tillsätt 1 msk äppelcidervinäger eller lime/ citronjuice för att bryta ned fytinsyran.
  2. När bovetet har blötlagts över natten (eller mellan 8-12 timmar) är det dags att skölja av ordentligt.
  3. Tillsätt alla ingredienser i en mixer och mixa tills det blir en slät smoothie.

*Eftersom jag inte tål råa äpplen heller så mixade jag detta först med lite vatten och kokade sedan upp snabbt. Om du tål äpplen kan du givetvis skippa detta steget 😉

Om du gillar smoothies, testa också gärna min havtornssmoothie!

9

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply
    Gör ditt eget nässelpulver - Veganfoodnow
    23 juni, 2020 at 15:28

    […] Eller behöver du kanske inspiration till hur du ska göra din smoothie? […]

  • Leave a Reply