Maträtter/ No waste/ Smoothies och shots

Gör ditt eget nässelpulver

[Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Bodystore]

Kan nässlor verkligen användas till något mer än att ge en brännskador? Ja, faktiskt! Nu på våren är den perfekta tiden att plocka nässlor och använda i matlagningen eller till att torka som pulver. Mellan april och juni är nässlorna som mest späda, och det är dessa som lämpar sig bäst till matlagning. Om du har tänkt torka dem blir säsongen längre eftersom du då kan plocka av de grövre nässlorna också. Varför ska man då göra sig besväret att plocka nässlor? Jo, därför att de sägs ha en hel del positiva egenskaper. Bland annat innehåller de järn, kalcium, klorofyll, vitamin A, B och C samt mineralerna magnesium och kalium.

Tänk på det här innan du plockar:

  • Undvik att plocka nässlor som växer nära bilvägar eller på gödselstackar.
  • Nässlor bränns som bekant. Därför är det viktigt med handskar! Vanliga trädgårdshandskar funkar bra.
  • Plocka mycket – de krymper rejält när de torkat.
torka nässlor nässelblad

När du har plockat, gör såhär:

Häll över nässlorna i ett durkslag och skölj noggrant. Skaka av vattnet (och bränn dig inte) och fördela ut nässlorna på bakplåtspapper. Du kan sedan torka dem på några olika sätt:

  • Torka dem i ugnen på 40 C i cirka fyra timmar.
  • Låt dem ligga i rumstemperatur ett par dagar tills de torkat.
  • Du kan också ställa dem på en solig plats, till exempel i ett inglasat uterum, så torkar de snabbt.
nässlor nässelpulver torka

Nässlorna är helt torra när du kan smula sönder dem mellan fingrarna. Detta brukar gå bra att göra utan att bränna sig. Nästa steg blir att mixa dem till ett fint pulver, alternativt mortla dem. Men jag tycker att det blir bäst resultat när man mixar dem. När du sedan har ett färdigt pulver kan du förvara det i glasburkar eller påsar som förvaras mörkt, inne i ett skåp till exempel. Använd sedan för att få en extra vitaminkick i din smoothie. Tycker du att det verkar krångligt? Nässelpulver finns även att köpa, här till exempel. [annonslänk]

Några andra tips på vad du kan göra med nässlor:

Cup cakes av nässlor

Nässelchips

Eller behöver du kanske inspiration till hur du ska göra din smoothie?

25

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply