Godsaker

Glutenfria veganska vaniljbullar

Det är inte ofta jag ger mig på att baka bullar. Ärligt talat så var detta faktiskt den första gången någonsin! Jag misstänker att det är enklare att baka ”vanliga” bullar (alltså inte glutenfria), om man inte gjort det förut. Vetemjöl verkar ju nästintill magiskt när det kommer till att få saker och ting att hålla ihop. Hursomhelst, de här höll ihop bra och blev varken torra eller kladdiga. Helt lagom skulle jag säga. Väldigt luftiga dessutom, så man kan äta många utan att bli proppmätt!

Recept för 8 bullar:

 • 3 dl havremjöl
 • 1 dl majsmjöl
 • 2 dl Lailas mjölmix (kan ersättas med liknande mjölmix)
 • 14 g torrjäst
 • 2 msk psyllium/ fiberhusk
 • 2 msk kokossocker
 • 1 krm salt
 • Vaniljpulver efter smak
 • 2 msk kokosolja
 • 4 dl vatten

Cashewkräm

 • 100 g chashewnötter (blötlagda i minst 2 timmar)
 • 1 dl havredryck (eller likvärdigt)
 • 1 tsk vaniljpulver
 • 1 nypa gurkmeja för färg

Gör såhär:

 1. Börja med att blanda ut jästen i vattnet (fingervarmt). Tillsätt psyllium, blanda och låt stå i 10 minuter.
 2. Blanda i de övriga ingredienserna (kokosoljan sist) och knåda ordentligt. När degen känns smidig är det dags att låta den jäsa i cirka en timme. Ställ den på en varm plats (till exempel ovanför kylskåpet) och täck över med en kökshandduk. Under tiden som degen jäser kan du göra cashewkrämen, se recept nedan!
 3. När degen jäst färdigt och blivit ungefär dubbelt så stor är det dags att dela upp den. Häll ut den på en mjölad yta och dela den i 8 lika stora bitar.
 4. Kavla ut varje bit till en rektangel, knappt 1 cm tjock. Rulla sedan ihop biten från långsidan och inåt (se bilder för instruktion). Därefter delar du rullen på mitten, flätar den och stoppar in ändarna underifrån.
 5. När alla bitar är rullade och klara är det dags att ställa in dem i ugnen på 200 C i ca 15 minuter. Pensla med havredryck innan du ställer in dem.
 6. När de är klara är det bara att klicka på lite cashewkräm och äta!
Dela upp degen i 8 delar.
Kavla ut till en rektangel och rulla ihop.
Dela på mitten och fläta ihop.

Vaniljkräm av cashewnötter

Det är hur enkelt som helst att göra en vaniljkräm av cashewnötter. Se bara till att de är ordentligt blötlagda så blir de krämiga när du mixar. Blanda cashewnötter, havredryck, vaniljpulver och gurkmeja och mixa på hög hastighet tills du har en slät kräm.

Notera: Om du vill ha ännu mer smak på bullarna kan du tillsätta t.ex. kanel eller kardemumma.

6

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply