Smoothies och shots

Så tappar du björksav

Just nu är det perfekt att tappa björksav, åtminstone här i Karlstad-trakterna. Det är inte helt lätt att pricka in det perfekta tillfället, förra året missade jag det trots att jag testade flera gånger.

När ska man tappa?

En tumregel för att tappa björksav är att göra det efter att tjälen gått ur marken men innan löven börjat slå ut. Man får se till att hålla koll helt enkelt.

Hur tappar man?

En del tappar björksav genom att såga av en liten gren. Jag har testat men tycker att det är svårt att fästa flaskan på det sättet. Därför är det enklare att använda en vanlig borr (jag gjorde ett hål på 6 mm) och sedan fästa flaskan med spännband. Borra snett uppåt, max 3 cm djupt brukar räcka, och drygt en meter upp på björken. Stoppa sedan in ett sugrör som leder saven från björken ner i flaskan.

Håll sedan koll så att det inte rinner över. Oftast kommer saven droppvis, men ibland går det fort. När du tappat färdigt är det viktigt att plugga igen hålet. Detta kan man göra med en liten gren till exempel:

Efter tappningen:

Björksaven håller sig färsk i kylskåp i upp till tre dagar ungefär. Resten kan man frysa in. Jag brukar hälla upp i iskuber och ta fram några kuber för att tina då och då.

Fördelar med björksav:

Björksav sägs ha en en hel rad olika hälsofördelar. Bland annat ska det både lindra pollenallergi och stärka immunförsvaret. Det låter ju lite för bra för att vara sant kan man tycka. För mig som är pollenallergiker ser jag dock inga anledningar till att inte testa. (Om du också är pollenallergiker vet du hur desperat man kan bli…). Dessutom så smakar det gott! Mest som vatten, men ganska sött och ja, björk.

Att tänka på:

Att tappa björksav är inget som hör till allemansrätten. Därför måste man ha tillstånd från den som äger marken eller så tappar man från en björk på ens egen tomt. Det är som sagt också väldigt viktigt att täppa igen hålet noggrant, så att björken inte skadas. Tänk också på att inte använda samma björk två år i rad.

61

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply