Godsaker

Glutenfria kanelbullar

Jag är faktiskt omåttligt stolt över att jag för första gången i mitt liv lyckats baka helt vanliga kanelbullar. Om nu glutenfria räknas som helt vanliga, men ni fattar. Senaste gången jag försökte mig på något liknande var hela två år sedan, när jag gjorde dessa vaniljbullar.

Gott blir det, men oj vilken tid det tar. Det kändes som om jag höll på i en hel arbetsdag för att få dem färdiga. Min vanliga filosofi när det kommer till bakning annars är ju att det ska gå fort och vara få ingredienser. Kanske går det snabbare nästa gång, för jag tänker helt klart baka dessa bullar fler gånger! Dessutom blev det 30 stycken så det räcker ett tag när man fryser in dem.

Eftersom jag aldrig bakat kanelbullar innan utgick jag från det här receptet hos Nilla’s Kitchen. Jag har lagt till vilka ändringar jag gjort och hur du kan göra för att veganisera det.

Ingredienser för 30 st:

 • 1 tsk kardemummakärnor
 • 50 g smör eller kokosolja/ mjölkfritt smör
 • 25 g jäst
 • 700 g valfri mjölk
 • 1 ägg
 • 1 äggvita (ägg kan uteslutas)
 • 65 g kokossocker/rårörsocker
 • ½ tsk salt
 • 200 g vitt rismjöl
 • 125 g durramjöl (jag använde bovetemjöl)
 • 75 g majsmjöl (jag tog extra rismjöl istället)
 • 125 g majsstärkelse
 • 40 g finmalet psylliumfrö (finax Psyllium (pulver) eller Lindroos fiberHUSK)

(Jag tillsatte även 1 msk av Lindroos SoftBake för extra fluffighet)

Utbakning

 • rismjöl

Fyllning

 • 150 g mandelmjöl (valfritt, ta annars ca 50 g mer smör)
 • 150 g rumstempererat smör
 • 75 g kokossocker eller råsocker
 • 2 msk kanel

Pensling

 • 1 ägg (eller mjölfritt smör/ havredryck)

Garnering

 • pärlsocker eller hackade nötter
Gör så här:

Stöt kardemumman fint i en mortel. Smält smöret eller kokosoljan. Vispa ihop jäst, mjölk, ägg, äggvita och socker i en bunke eller degblandare med insats för kaksmet. Tillsätt det smälta smöret under omrörning. Degvätskan ska vara fingervarm/ljummen. Blanda resterande torra ingredienser för sig och tillsätt dem till degvätskan. Använd elvisp, slev eller degblandare och vispa hastigt ihop till en smet. Fortsätt att blanda någon minut. Täck bunken med plastfolie eller bakduk och låt jäsa i ca 1 timme, beroende på temperatur i köket, till ca 50 procent större storlek.

Gör under tiden fyllningen genom att blanda alla ingredienser med en gaffel i en skål. Töm ut degen på ett lätt mjölat bakbord (med rismjöl) och kavla ut en stor rektangel, ca 1 cm tjock. Bred ut fyllningen jämnt över degrektangeln.

Snäckor: Rulla ihop degen till en rulle och skär ut ca 3 ½ cm tjocka skivor och placera i pappersformar på en plåt.

Snurror: Vik rektangeln dubbel på längden. Skär ut remsor, ca 1–1 ½ cm breda och tvinna 2 remsor om varandra. Vrid ihop degspiralen till en snurra/knut och placera i pappersformar på en plåt.

Låt bullarna jäsa i ca 40 minuter eller tills de svällt upp ordentligt. Pensla med uppvispat ägg och garnera med pärlsocker eller hackade nötter. Grädda i mitten av ugnen i 225 grader i ca 17–20 minuter beroende på bullarnas storlek. Ta ut och låt svalna på galler.

7

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply