Maträtter

Gör egen vegansk halloumi

Halloumi, eller ost överlag, är något som många som äter helt veganskt brukar sakna och det är svårt att hitta en värdig ersättare till detta. Personligen tycker jag att många veganska ostar har en väldigt märklig och syntetisk smak vilket gör att det är något jag brukar undvika att köpa. Genom åren har jag testat att göra både egen mozzarella och egen ost men det var inte förrän nyligen som jag testade att göra egen halloumi av tofu. Knepet för att få den där halloumi-liknande krispiga ytan? Använd våffeljärnet!

Det här behöver du för att tillaga din egen veganska halloumi:

  • 1 förpackning naturell tofu
  • 1 msk citronjuice
  • 1 tsk salt
  • 1 msk bjäst
  • 1 msk olivolja

Blanda alla ingredienser till marinaden i en skål. Pressa ut så mycket vätska som möjligt ur tofun genom att linda in den i en kökshandduk och placera något tungt över (i ca 15 min). Skär sedan upp den i halloumiformade skivor och gnugga in så mycket av marinaden som möjligt. För bästa smak kan den marineras över natten, men minst 30 min. Sedan är det dags för det otippade steget: Plocka fram våffeljärnet! Att grädda tofun i våffeljärn ger en krispighet och framförallt ett typiskt halloumi-utseende. Har du inget våffeljärn går det förstås att steka också.

En bra idé är att börja med att grädda en bit tofu och sedan smaka på den för att känna efter om det behövs mer salt till exempel, lite onödigt att tillaga alla på en gång om inte smakerna sitter.

Sedan ska jag inte påstå att detta smakar exakt som en vanlig halloumi, men det blir krispigt, salt, lite ostigt av bjästen och lite segt – så helt klart ett alternativ värt att prova!

126

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply