Maträtter

Vegansk ceasarsallad med tofuhalloumi

Jag har faktiskt bara ätit ceasarsallad en gång tidigare och har egentligen ingen bra koll på hur det ska smaka. Men det skadar ju aldrig att göra sin egen tolkning av en rätt och istället för kyckling och krutonger som det brukar vara har jag gjort egen vegansk halloumi av tofu och rostat kikärtor till.

Den här rätten är tyvärr ganska tidskrävande (men så god) och en bra idé är att förbereda grönkålen, kikärtorna och tofun redan dagen innan. Alternativt att man tar tid på sig innan man lagar rätten men det är inget man slänger ihop i all hast alltså. För att få lite extra krisp har jag använt mig av grönkålschips, men det är inget måste och det går lika bra att använda grönkålen som den är för att spara tid. I det här receptet behövs bara en förpackning med kikärtor, men hälften ska rostas och andra hälften ska vara till dressingen. Glöm därför inte att spara kikärtsspadet när du öppnar förpackningen eftersom det också ska användas.

Ingredienser:

Sallad:

 • Grönkål
 • Krispig sallad, t.ex. romansallad
 • 0,5 förpackning kikärtor

Dressing:

 • 0,5 förpackning kikärtor
 • 3 msk kikärtsspad
 • 0,5 tsk vitvinsvinäger
 • Salt och peppar
 • 0,5 dl rapsolja

Tofuhalloumi:

 • 1 förpackning naturell tofu
 • 1 msk citronjuice
 • 1 tsk salt
 • 1 msk bjäst
 • 1 msk olivolja
 1. Grönkål: Om du vill göra grönkålschips, börja med att skölja grönkålen ordentligt och riva den i mindre bitar. (Släng inte stjälken, den går att frysa in och använda i smoothies t.ex.!) Massera in olivolja och fördela sedan på bakplåtspapper. Salta lätt och ställ in i ugnen på 70 C i ca 45 minuter (eller högre om du vill att det ska gå snabbare men ju lägre temperatur desto mer näring bevaras).
 2. Kikärtor: Ungefär samma procedur gäller för kikärtorna som ska rostas. För bästa resultat kan man plocka bort skalet runt kikärtorna men det kräver väldigt mycket jobb så skippa detta om du inte vill pilla med sådant. När kikärtorna är sköljda och klara är de redo för att rostas i ugnen, på ca 150 C tills de blir krispiga (runt 30 min). Ringla över lite olivolja först samt salt eller valfri krydda.
 3. Tofuhalloumi: Blanda alla ingredienser till marinaden i en skål. Pressa ut så mycket vätska som möjligt ur tofun genom att linda in den i en kökshandduk och placera något tungt över (i ca 15 min). Skär sedan upp den i halloumiformade skivor och gnugga in så mycket av marinaden som möjligt. För bästa smak kan den marineras över natten, men minst 30 min. Sedan är det dags för det otippade steget: Plocka fram våffeljärnet! Att grädda tofun i våffeljärn ger en krispighet och framförallt ett typiskt halloumi-utseende. Har du inget våffeljärn går det förstås att steka också.
 4. Dressing: Mixa alla ingredienser och smaka av under tiden. Tillsätt mer kikärtsspad om den blir för tjock.
 5. Sista steget: Hacka salladen och ringla över lite olivolja. Blanda sedan med alla andra ingredienser.
3

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply