Godsaker

Veganska semlor/ vegan cardamom buns

dsc_9289 4 st Bröd:
  • 250 g växtbaserad yoghurt (jag använde Alpros sojayoghurt)
  • 1 dl glutenfritt havremjöl
  • 1 dl kikärtsmjöl
  • 2 tsk fiberhusk
  • 1 tsk bakpulver
  • 2 tsk kardemumma
  • 1/2 tsk salt
Sätt ugnen på 200 grader. Blanda alla ingredienserna i en bunke, forma till fyra bullar och lägg på ett bakplåtspapper. Sätt in i ugnen i ca 15 minuter.
Fyllning
Istället för mandelmassa gjorde jag en cashewkräm:
  • 2 dl cashewnötter (som stått i vattten under natten)
  • 1 dl vatten
  • 8 dadlar
  • Vaniljpulver
Mixa allting till en slät kräm. Servering: Skär av toppen av ”bullarna” och gröp ur lite av innehållet. Fyll på med cashewkrämen och spritsa sedan vispad sojagräddegrädde över. Sätt på locket och avsluta med att sikta florsocker över semlorna.Klart!
Bread:
  • 250 g soy yoghurt
  • 1 dl gluten-free oat flour
  • 1 dl chickpea flour
  • 2 tsp psyllium seed husks
  • 1 teaspoon baking powder
  • 1/2 tsp salt
Preheat the oven to 200 C/ 392 F. Mix all ingredients. Put the 4 buns on a baking sheet with greaseproof paper. Bake in the oven for about 15 minutes, keeping an eye on the buns so they get a nice golden brown color.
Filling:
Instead of using almonds, I made a cream made of cashews.
  • 2 dl cashews (soaked over night)
  • 1 dl water
  • 8 dates
Vanilla powder Blend everything to a smooth cream! Serving: Cut the top of the bun, and scoop out a bit of the content. Fill with the cashewcream and sprinkle with soycream. Put the top back on and put some icing sugar on top. Ready to serve!
2

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply