Godsaker

Veganska glutenfria semlor i miniformat med cashewkräm och chokladlock

veganska glutenfria semlor

Liksom mycket annat så är semlor verkligen inte min grej egentligen. Jag har aldrig gillat vare sig mandelmassa eller kardemumma och i lågstadiet fick jag min första och enda kvarsittning på grund av att jag inte klarade av att äta upp semlorna vi fick… Sedan dess har jag lärt mig gilla kardemumma åtminstone och min egen variant på minimala semlor (tänk köttbulle-storlek) tycker jag faktiskt om:

Ingredienser till 10 mini-semlor

Bröd:

 • 1 dl havremjöl (går bra med mixade havregryn också)
 • 1 dl durramjöl
 • 2 tsk fiberhusk
 • 1 krm salt
 • 2 tsk kardemumma
 • 1 tsk bakpulver
 • 1 dl havredryck

Cashewkräms-fyllning:

 • 2 dl cashewnötter (blötlagda under natten)
 • 1 dl vatten
 • 7 dadlar
 • 1 krm vaniljpulver

Övriga ingredienser:

 • Kokosgrädde eller sojagrädde
 • 2 rutor mörk choklad
 1. Sätt ugnen på 200 grader.
 2. Blanda alla ingredienser till bröden i en bunke och forma till små bullar. Lägg på ett bakplåtspapper och ställ in i ugnen på 15 minuter.
 3. Mixa alla ingredienser till fyllningen till en slät kräm.
 4. Ta ut bröden ur ugnen när de är klara, skär av toppen och ställ in i frysen en stund. Gröp ur lite av innehållet i semlorna med en sked.
 5. Vispa kokosgrädden eller sojagrädden.
 6. Smält chokladen i ett vattenbad, ta ut locken till semlorna från frysen och doppa i chokladen.
 7. Fyll semlorna med cashewkrämen och toppa med kokosgrädde. Sätt på locket. Klart!

Obs! (Jag tycker det är ett väldigt krångligt projekt att vispa kokosgrädde. Här är ett exempel på en bra guide att följa om du inte gjort det innan).

Cashewkrämen räcker för två omgångar semlor, du kan dubbla antalet bröd eller halvera cashewkrämen. Anledningen till att jag gör så mycket som det står i receptet är att jag inte hittat någon mixer som klarar av att mixa en mindre mängd och ändå få det slätt.

2

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Translate »