Maträtter

Recept på quinoabiffar

veganska glutenfria quinoabiffar

Biffar är inte alltid det enklaste att göra. Om de dessutom ska vara veganska, glutenfria, näringsrika, hålla ihop bra och vara goda blir det ännu svårare. Ett bra knep är att blanda grönsaker (som t.ex. morötter och zucchini) med svamp och quinoa eller liknande. Denna kombination av olika texturer är det som gör en bra biff. Hur många gånger har man inte försökt göra en biff som bara faller i bitar så fort den hamnar i stekpannan? Eller som inte smakar något alls.

De här biffarna är inspirerade av Maria som driver Vanløse Blues och är något av en expert på växtbaserade biffar.

Recept:

  • 1 gul lök (finhackad)
  • 250 g champinjoner
  • 0,5 tsk rökt paprikapulver
  • 2 msk balsamvinäger
  • 1 förpackning svarta bönor
  • 200 g morötter (rivna)
  • 2 dl kokt quinoa*
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk svartpeppar
  • 1 – 2 dl kikärtsmjöl
  • 1 dl valnötter (hackade)
  1. Börja med att göra en ”mise en place”, det vill säga plocka fram alla ingredienser och förbered genom att finhacka löken, riv morötterna, hacka valnötterna och skölj skölj bönorna.
  2. Stek champinjonerna och löken tills den blir genomskinlig. Koka quinoan enligt anvisning på förpackningen.
  3. Blanda alla ingredienser i en skål och mixa med en stavmixer tills det blir en slät röra. Smaka av och känn efter om du behöver tillsätta mer kryddor.
  4. Låt smeten stå kallt i kylskåpet i ca en kvart så blir den lättare att forma till biffar sedan.
  5. Forma till biffar och stek i olja i låg temperatur i stekpanna.

*Jag använde vit quinoa, men alla sorter går bra.

8

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Translate »