Maträtter

Veganskt julbord

Här kommer recept på tre enkla veganska och glutenfria tillbehör till julbordet.

Egengjord vegansk prinskorv:

 • 3 msk chiafrön, 1 msk fiberhusk, 2 dl vatten
 • 1 dl vatten
 • 1 vitlöksklyfta
 • 6 dl kikärtor
 • 1 tsk salt
 • 2 tsk curry
 • 1 tsk torkad timjan
 • 1 tsk gurkmeja
 • 4 msk citronsaft
 • Svartpeppar
 • Kokosolja (går även bra att steka i annan olja)

Koka upp 2 dl vatten och blanda med chiafrön och fiberhusk (så att det blir som ett chiaägg). Låt stå ca 10 minuter. Blanda sedan alla ingredienser och mixa. Låt smeten stå kallt ett tag innan du formar till korvar och steker. Viktigt att forma dem riktigt tunna för de kommer svälla en del. Bli inte besviken om det blir som falafel först, det tar ett tag att få in tekniken.

Grönkålssallad:

 • Grönkål
 • Röd grape
 • Rödkål
 • Olivolja
 • Salt och peppar

Finfördela grönkålsbladen med fingrarna och lägg i en bunke. (Stjälken kan du frysa in för att använda i smoothies och så vidare, så släng ingenting). Massera in grönkålen med olivolja och blanda med övriga ingredienser. Krydda efter smak.

Vegansk Janssons:

 • 10-12 mjöliga potatisar
 • 1 dl kapris
 • 2 hackade gula lökar
 • 2 dl växtgrädde
 • 2 dl växtmjölk
 • Salt och peppar

Sätt ugnen på 200 C. Stek löken tills den blir genomskinlig och skär potatisen i stavar. Varva sedan alla ingredienserna i en ugnsform. Häll på växtgrädden och växtmjölken sist och grädda i ugnen i ca 1 timme.

1

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply