Maträtter

Blomkålspizza/ cauliflower pizza

blomkålspizza glutenfri vegan cauliflower pizza

Blomkålspizza är ett riktigt gott glutenfritt alternativ till vanlig pizza tycker jag. Oftast så innehåller dock recepten på blomkålspizza både ost och ägg vilket inte gör dem lämpliga för veganer. Här har jag därför skippat osten och ersatt ägg med chiaägg.

För ca 8 st minipizzor behöver du:

  • 1 stort blomkålshuvud (ca 800 g)
  • 2 chiaägg (2 msk chiafrön + 6 msk kokande vatten)
  • 1 dl mandelmjöl (eller annat glutenfritt mjöl)
  • 1 msk torkad oregano
  • 1 msk kokosolja
  • 1 tsk salt
  • 1 pressad vitlöksklyfta
  • 1 msk fiberhusk
  • 1/2 tsk svartpeppar
  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Börja med att göra chiaäggen genom att koka upp 6 msk vatten och häll över chiafröna i en skål. Låt dem svälla i ca 10 min.
  3. Riv blomkålen på ett rivjärn (använd den fina sidan så att det blir finrivet) och värm i micron i ca 5 min eller häll blomkålen i ett durkslag och häll kokande vatten över. Låt den svalna och pressa sedan ut så mycket vätska som möjligt. Använd t.ex. en nötmjölkspåse för att pressa ur vätskan.
  4. Blanda med resten av ingredienserna och låt blandningen svälla ca 10 min.
  5. Dela upp degen i 8 delar och forma dem till små pizzor. Grädda i ugnen i ca 20-30 min.
  6. Lägg på valfri topping innan servering. (Exempelvis tomatsås, paprika, lök, tomat, basilika, champinjoner).
24

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply
    Sara
    24 januari, 2020 at 17:54

    Ser gott ut!
    Det står 2 chiaägg, att man ska använda 6 matskedar vatten, men det står inte hur mycket chiafrön man ska ha?
    Och tror du det blir gott med havremjöl?
    Tack 🙂

    • Reply
      Matilda_Sjoqvist
      25 februari, 2020 at 18:27

      Ber om ursäkt för sent svar! Det ska vara 2 msk chiafrön 🙂 Och jag tror absolut att det funkar med havremjöl också!

    Leave a Reply