Maträtter

Glutenfria veganska scones med havremjöl

Scones var nog det första som jag lärde mig baka på hemkunskapen i skolan och det är något som jag bakat många, många gånger sedan dess. Sedan jag slutade med gluten har det dock inte blivit lika mycket scones eftersom det är svårt att få det lika gott utan vetemjöl. Det här receptet däremot blev riktigt bra och även om de inte smakar som ”äkta” scones är det helt klart ett bra alternativ! Dessa är dessutom lite grövre och därmed mer näringsrika än vanliga vetemjöls-scones.

Ingredienser:

  • 2 dl havremjöl (alt. 1 dl havregryn för ännu grövre variant. Fungerar säkert utmärkt med annat mjöl också!)
  • 1 dl bovetemjöl
  • 1 msk solrosfrön
  • 1 msk linfrön
  • 0,5 tsk salt
  • 1 tsk bakpulver
  • 1,5 dl havredryck
  • 0,5 dl kokosolja eller veganskt smör
  • Havregryn och andra frön att toppa med

Gör såhär:

Blanda alla ingredienser till en klibbig smet och dela upp i två bitar som du lägger på bakplåtspapper. Snitta delarna i fyra delar med en kniv och toppa med lite havregryn och/ eller frön. Grädda i ugnen i ca 20-30 min på 175 grader.

15

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply