Smoothies och shots

Vegan Dalgona Matcha Latte

Från en dag till en annan dök bilder på Dalgona Coffee upp i mitt flöde. Det såg gott ut, men jag dricker ju inte kaffe. Därför bestämde jag mig för att göra en egen variant, med matcha! I originalreceptet till Dalgona Coffee använder man äggvita för att få till det där fina fluffet. Jag funderade lite på vad man skulle kunna ersätta den med för att göra den vegansk. Tidigare har jag sett många recept där man använder kikärtsspad, aquafaba, som äggersättning och bestämde mig för att testa det.

Resultatet blev riktigt bra och fluffigare än vad jag hade trott. Här kommer receptet för min veganska Dalgona Matcha:

 • 1 dl aquafaba (kikärtsspad)
 • 1 tsk citronjuice
 • 0,5 tsk matchapulver
 • 1 tsk agavesirap
 • 1 nypa vaniljpulver
 1. Börja med att hälla av kikärtsspadet i en bunke. (Av kikärtorna kan du göra hummus eller varför inte blondies?)
 2. Tillsätt citronjuicen och vispa med elvisp tills det blivit riktigt fluffigt.
 3. Flytta över en del av fluffet med hjälp av en sked till en annan bunke och tillsätt de andra ingredienserna. Anledningen till detta är att det väldigt svårt att vispa upp mindre än en deciliter. Därför tycker jag att det är lättare att vispa upp allt och sedan smaksätta det man ska använda till sin Dalgona Matcha.
 4. Vispa igen så att allt blandas. Sedan är det bara att hälla upp ett glas med havredryck (varm eller kall) och tillsätta matcha-fluffet.

Notera:

Kikärtsspad har en ganska speciell smak och är inte direkt gott. Använd därför inte så mycket som jag gjort på de här bilderna. Det är själva kombinationen av havredrycken och matcha-fluffet som gör att det blir gott när man väl dricker det sen!

Om det låter för krångligt att använda kikärtsspad går det självklart bra att använda t.ex. vispad sojagrädde också. Den är dock inte lika formbar och det är svårt att få till en snygg form på fluffet. Även kikärtsspad sjunker ihop igen efter ett tag, så drick den direkt!

Vegan Dalgona Matcha Latte

 • 100 ml aquafaba
 • 1 tsp lemon juice
 • 1 pinch of vanilla powder
 • 0,5 tsp matcha powder
 • 1 tsp agave syrup 
 • A pinch of vanilla powder

1. Start with mixing the aquafaba and the lemon juice with an electric mixer for a couple of minutes until it gets really fluffy.
2. Move some of the fluff to a smaller bowl and wisk again, adding the other ingredients. 
3. Pour oat milk in a glass and add the fluff. Ready to drink!
4. Note that aquafaba has a quite distinct taste, you might need to add more agave/ vanilla powder. Or simply use whipped cream instead . Also, do not use as much as I did in this picture, that is just for show!

6

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply